Çatı Yalıtımı
- Ana Sayfa
- Çatı Yalıtımı
Çatı izolasyonu, eskiyen ve bakıma ihtiyaç duyan çatıları yenilemeye gerek duymadan püskürtme sistemiyle onarma işlemidir. Olumsuz hava koşullarına doğrudan maruz kalan çatılar yüksek ısıya, soğuk havaya ve fırtınalı koşullara karşı uzun yıllar sağlam olmalıdır.
Çatı izolasyonu nasıl yapılır?
Çatı izolasyonu, eskiyen ve bakıma ihtiyaç duyan çatıları yenilemeye gerek duymadan püskürtme sistemiyle onarma işlemidir. Olumsuz hava koşullarına doğrudan maruz kalan çatılar yüksek ısıya, soğuk havaya ve fırtınalı koşullara karşı uzun yıllar sağlam olmalıdır. Yaşam kalitesinin artması ve tasarruf noktasında maksimum fayda sağlanması için birçok çatı izolasyonu yöntemi bulunmaktadır. Bu izolasyon yöntemlerinin kimisi su yalıtımı için, kimisi ses ve ısı için, kimisi de tüm beklentileri tek seferde karşılamak içindir. Bunlardan en etkilisi poliüretan sprey köpüktür. Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusuna en etkili cevap yine poliüretan sprey köpüktür. Özellikle maliyetlerin yükseldiği günümüz dünyasında enerji verimliliğine katkı sağlayan poliüretan sprey köpük mobil araçların alana taşınmasıyla yapılır. Kapalı hücreli özelliği sayesinde eşi benzeri olmayan çatı izolasyonu sağlar.
Poliüretan sprey köpük çatı yalıtımı yüksek basınçlı tabancalar aracılığıyla yüzeye püskürtülerek uygulanır. Püskürtüldükten kısa bir süre sonra hacminin iki katına çıkarak genişler. Böylece uygulandığı alanı kusursuz bir şekilde tek parça halinde kaplar. Isı izolasyonunun yanında ses yalıtımı da sağlayan bu yöntem her bakımdan avantajlı ve ekonomiktir. Poliüretan sprey köpük kısa sürede kurur ve ister dikey ister düşey olsun kolaylıkla zemini kavrar. Zeminle bütünleşir ve bir daha asla bırakmaz. Bulunduğu alandaki nem dengesine katkı sağladığı için küf oluşumunu tamamen yok eder. Isı yalıtımı gibi yaz aylarında havanın dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Burada önemli olan nokta poliüretan sprey köpük çatı izolasyonunun nasıl yapıldığıyla ilgilidir. Alanında uzman personeller aracılığıyla en etkili sonuç elde edilebilir. Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusunun cevabı aşamalarla açıklanabilir.
Çatı izolasyonu öncesi keşif yapılır.
Uygulama öncesi uygulama yapılacak alanda engel olup olmadığının ölçümlenmesi açısından çatı izolasyonu yapılacak alan keşifle gözlemlenir. Uygulama sırasında oluşabilecek engeller izolasyon yapılacak alan sahibine bildirilir ve alan tamamen boşaltılarak yalıtım yapılacak hale getirilir.Çatı izolasyonu için hangi malzemenin kullanılacağına karar verilir.
Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı da çatı için doğru malzemesinin seçilmesidir. Çatı yalıtım malzemeleri içerisinde yaygın olarak kullanılan camyünü inorganik maddelerin elyaf haline getirilmesiyle oluşturulur. Gözenekli yapısı havayı hapsetmesini sağlar ve ısı iletimini içerde tutar. Yangına karşı dayanıklı bir malzeme olmasıyla birlikte nem, küf, haşere gibi olumsuz durumlara karşı dayanıklıdır. Çatının dış yüzeyine uygulanan bir diğer çatı izolasyon yöntemi taşyünüdür. Taşyünü volkanik kayanın eritilerek elyaf haline getirilmesiyle oluşturulur. Metal ve ahşap çatılarda, teraslarda, her türlü yüzeylerde rahatlıkla kullanılır. Suya karşı su itici özelliği vardır. Nem yapmaz, rutubetten korur. Hammaddesi doğal olduğu için ekolojiktir. Basma ve dayanım bakımından dayanaklı bir diğer malzeme ise ekstrüde polistiren malzemesidir. Isının dışarı çıkmasını engellemek için kullanılır. Alev yürütmez özelliğine sahiptir. Son olarak en etkili çatı yalıtım malzemesi poliüretan sprey köpük malzemesidir. Poliüretan sprey köpük hem uygulama kolaylığı hem de yarım asır kullanım ömrüyle son zamanların en iyi çatı izolasyonu sistemidir.Çatı izolasyonu için ön hazırlık yapılır.
İzolasyon yapılacak çatıda ilk iş nem ve tozdan arındırılma işlemidir. Toz, kir ve inşaat kalıntıları gibi köpüğün zemine tutunmasını zayıflatacak etkenler ortadan kaldırılır. Nem ve tozdan tamamen arındırıldıktan emin olunduktan sonra mobil araçlar çatıya taşınır ve elektrik montajı gerçekleştirilir.Çatı izolasyonu uygulaması gerçekleştirilir.
Ön hazırlık aşaması sonrası izolasyona hazır hale getirilen çatıda gerekli tüm önlemler tamamlanır. Mobil uygulama aracıyla birlikte iki farklı bileşenden oluşan poliüretan yüksek basınçlı tabancalar yardımıyla çatı zeminine püskürtülerek uygulanır.
Poliüretan sprey köpük 3 aşamada kendini tamamlar.
- Kremleşme aşaması: Poliüretan sprey köpüğün reaksiyona girmesi zamanına kadarki geçen süredir. Ortalama 25 saniye içerisinde iki karışım birleşir ve uygulandığı alana yayılır.
- Genleşme Aşaması: Kremleşme sonrası püskürtülen poliüretan köpük, yükselmeye ve genleşmeye başlar. Kısa sürede genleşme durur. 20 ve 100 saniye arasında bu süre değişebilir. Böylece genleşen poliüretan sprey köpük çatının yüzeyinde tam hakimiyet kurar.
- Dokunma Aşaması: Köpük uygulandıktan sonra köpüğe hemen dokunmamak gerekir. Poliüretan sprey köpüğün çatı zeminiyle bütünleşmesi ve kuruması için birkaç dakika verilir. Sonrasında işlem tamamlanır.
Çatı izolasyonu tamamen bittikten sonra uygulama yapılan alan temizlenir ve alıcısına teslim edilir. Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusunun cevabı tüm detaylarıyla verilmiş oldu.
Proje ve teklif için bizimle iletişime geçin.